
Prof. Dr. Rutger Engels
Psycholoog
Rutger Engels is klinisch psycholoog, hoogleraar en een invloedrijk onderzoeker op het gebied van verslavingsgedrag, psychische gezondheid en preventie. Hij is hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en voormalig voorzitter van de Raad van Bestuur van het Trimbos-instituut.
Daarnaast was hij rector magnificus van de Erasmus Universiteit en bestuurslid bij verschillende (gezondheids)organisaties.
Zijn onderzoek richt zich op de vroege stadia van middelengebruik, depressie en angst bij kinderen, adolescenten en jongvolwassenen. Met een indrukwekkende lijst van publicaties in toonaangevende tijdschriften en succesvolle coördinatie van onderzoeksprojecten, heeft hij een significante bijdrage geleverd aan de psychologie.
Naast zijn academische werk is Prof. Engels medeoprichter en bestuurder van Senz, een innovatieve GGZ-instelling die zich richt op de integratie van psychedelica-ondersteunde therapieën in de behandeling van psychische aandoeningen. Binnen Senz speelt hij een sleutelrol in het verbeteren van behandelprogramma's, onder andere door middel van dataverzameling en samenwerking met academische en maatschappelijke partners. Ketamine Assisted Psychotherapy (KAP) is een van de belangrijke onderzoeksrichtingen binnen deze aanpak.
Lees meer op: senzggz.nl
Psychedelica in de geneeskunde: hype of een revolutionaire doorbraak?
Steeds meer wetenschappelijk onderzoek laat zien dat psychedelica-ondersteunde therapieën veelbelovend zijn bij de behandeling van psychische aandoeningen zoals depressie, angststoornissen en PTSS. Ketamine, psilocybine (uit paddo’s) en MDMA worden al klinisch onderzocht en in sommige gevallen zelfs ingezet als behandeling. De nieuwsgierigheid groeit, en de medische wereld kan er niet meer omheen. Als arts of zorgverlener is het cruciaal om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen. Want hoe meer we leren, hoe duidelijker het wordt dat psychedelica misschien wél datgene kunnen doen wat reguliere therapieën soms niet kunnen: diep ingrijpen op de kern van psychisch lijden.
Wat is er gaande?
De reguliere behandelingen voor depressie en angststoornissen bestaan meestal uit psychotherapie en medicatie, zoals SSRI’s. Hoewel effectief, werken deze behandelingen niet voor iedereen en kunnen ze gepaard gaan met flinke bijwerkingen. Psychedelica daarentegen lijken, in combinatie met therapie, een andere route te bewandelen: ze openen het bewustzijn en doorbreken vastgeroeste patronen in het brein. Sommige patiënten ervaren in slechts één tot drie sessies een doorbraak waar reguliere behandelingen jarenlang niet in slaagden.
Dat is baanbrekend. Maar het roept ook weerstand op. Psychedelica worden immers vaak geassocieerd met drugsgebruik, hallucinaties en risico’s. Toch is het de vraag of deze vooroordelen nog houdbaar zijn nu wetenschappelijk bewijs zich opstapelt. Met de kanttekening dat deze therapie natuurlijk niet voor iedere patiënt passend is en er bijwerkingen kunnen zijn.
Wat maakt psychedelische therapie anders dan reguliere medicatie?
Veel mensen realiseren zich niet dat reguliere medicatie óók drugs zijn. SSRI’s beïnvloeden de serotoninehuishouding en hebben een ingrijpend effect op stemming en emotie. Toch vinden we dat normaal. Psychedelica werken ook in op het brein, maar doen dit op een manier die soms sneller en diepgaander lijkt te zijn. Bovendien ligt de nadruk niet op langdurig medicijngebruik, maar op een kortdurende interventie.
Waarom is het belangrijk om hier als arts voor open te staan? Omdat je anders misschien een waardevolle behandeling afwijst op basis van verouderde aannames. We bevinden ons op een kantelpunt waarin de psychiatrie mogelijk een paradigmaverschuiving doormaakt. Als zorgverlener wil je toch weten welke nieuwe wegen er zijn om patiënten te helpen?
Persoonlijke ontwikkeling: wat kun je zelf leren?
In onze les over psychedelica in de geneeskunde gaan we niet alleen in op klinische toepassingen, maar ook op de mogelijke rol van psychedelica in persoonlijke ontwikkeling. Dit is een terrein dat nog in de kinderschoenen staat, maar waarin steeds meer professionals interesse tonen. Hoe kunnen deze middelen helpen bij zelfreflectie, creativiteit en emotioneel welzijn?
Artikel: Psychedelica-ondersteunde therapieën voor cliënten met psychische problemen, pleidooi voor een paradigmaverschuiving
In een recent artikel in De Psycholoog bespreken Rutger Engels en collega's het opkomende gebruik van psychedelica-ondersteunde therapieën voor mensen met psychische problemen. Ze benadrukken dat stoffen zoals ketamine, psilocybine en MDMA veelbelovend zijn bij de behandeling van depressie, PTSS en verslavingen, vaak met positieve effecten na slechts enkele sessies. Deze benadering combineert het gebruik van psychedelica met psychotherapie om zowel de veiligheid als de effectiviteit op lange termijn te waarborgen.
Heb je vragen of feedback?
Misschien staat je vraag al bij de FAQ – handig om daar even te kijken.
Geen antwoord gevonden? Stuur ons gerust een berichtje via mail (of ouderwets per post, mag ook).
We doen ons best om je binnen een paar dagen te antwoorden.
Adres:
St Jacobslaan 80
6533BV Nijmegen
Mail Lauke:
(bereikbaar op maandag en dinsdag en donderdag)